19 Eylül 2011 Pazartesi

kırmızı mercimek köftesi

rus salatası
kırmızı mercimek köftesi
uzun bi aradan sonra tekrar birlikteyiz.küçük bir aile toplantısından acizane hazırladıklarımız.aslında burada mercimekli bad ikramımız vardı ve ben onu resimlemeyi unuttum en kısa zamanda bunu yenileyip sizlerle paylaşacağım.bugün yaptıklarım içerisinden mercimekli köfteyi yazmak istedim.
 

 

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 4 su bardağı su
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 baş kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı  salça
  • isteğe bağlı baharatlar
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 demet maydanoz
  • 6-7 sap yeşil soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • marul


  
hazırlanması:
1. 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur)
2. 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın.  üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. kabın üzerini  kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin.
3. bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp sarımsaklarlar birlikte tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın. en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
4. bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.
5. 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. bunları bir kenara koyun.
6. derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar ;resimdeki gibi şekil verin. afiyetler olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder